Πολυτεχνικές Σχολές στη Ρουμανία

Το Πολυτεχνείο «Gheorghe Asachi» στο Ιάσιο προσφέρει σπουδές Πολιτικού μηχανικού, Μηχανολόγου μηχανικού, Ηλεκτρολόγου μηχανικού, Αυτοματισμού και Ρομποτικής

Επί του παρόντος στο πολυτεχνείο “Gheorghe Asachi “ λειτουργούν 11 σχολές. Ορισμένες εκ των οποίων είναι:

  • Σχολή Πολιτικών Μηχανικών
  • Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών
  • Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
  • Σχολή Χημικών Μηχανικών
  • Σχολή Αυτοματισμού και Ρομποτικής
  • Σχολή Μηχανών παραγωγής και Βιομηχανικής παραγωγής
  • Σχολή Ηλεκτρονικών
  • Σχολή Τηλεπικοινωνιών και πληροφοριών

Το «Gheorghe Asachi» Πολυτεχνείο του Ιασίου αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και γνωστότερα ιδρύματα της χώρας, με σπουδαία επιστημονική και πολιτιστική εκπαίδευση.Οι απόφοιτοι μηχανικοί του πανεπιστημίου βρίσκονται σε θέση να ανταποκρίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της έρευνας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Το Πολυτεχνείο έχει καταφέρει να ενισχύσει τα πρότυπά του και να επιτύχει μια εξαιρετική πρόοδο η οποία είναι πλέον αναγνωρισμένη σε παγκόσμια κλίμακα.

Η στρατηγική του πολυτεχνείου «Gheorghe Asachi» είναι να επιτευχθεί η βέλτιστη ανάπτυξη όσον αφορά κυρίως τους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας, βασιζόμενη σε κριτήρια και μεθόδους συμβατές με εκείνες των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και η συμμετοχή του ιδρύματος σε κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Λίγα λόγια για το Ιάσιο

IasiΗ προέλευση της ονομασίας της πόλης παραμένει σκοτεινή. Η παράδοση αναφέρει ότι προέρχεται από έναν βουκόλο ή μυλωνά με το όνομα Ιάσου. Η πόλη του Ιασίου είναι χτισμένη δεξιά και αριστερά στις όχθες ενός παραπόταμου του Προύθου, του Μπάχλουι. Το φυσικό τοπίο διαμορφώνουν εφτά λόφοι. Κατά την παράδοση οι λόφοι του Ιάσιου θυμίζουν τους 7 λόφους της Ρώμης. Στη νότια πλευρά, σε δύο από αυτούς τους λόφους, δύο μοναστήρια, του Γαλατά και της Τσετατζούϊα, δίνουν μια μεγαλοπρεπή νότα στην περιοχή.

Το Πανεπιστήμιο «Αλέξανδρος Ίοαν Κούζα» (AlexandruIoanCuzauniversity) ιδρύθηκε το 1860 από τον ομώνυμο ηγεμόνα και τον σύμβουλό του Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου. Ο τελευταίος υπήρξε διάσημος πολιτικός, πολυμαθής Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, παλιός υπουργός της λαϊκής Παιδείας, ελευθερωτής των χωρικών και το δεξί χέρι του Κούζα. Ο μοντέρνος κόσμος προσήλθε στο Πανεπιστήμιο προκειμένου να ανακαλύψει μια μεγάλη πνευματική κληρονομιά, που μόλις άρχιζε να επανεκτιμάται. Με την πείρα και τη γνώση του το Πανεπιστήμιο μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο διεθνή θεσμό, γνωστό όχι μόνο για την εξαιρετική ποιότητα των σπουδών που προσφέρει, αλλά και για τις ποικίλες συμφωνίες συνεργασίας με διάσημα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια της Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Μ. Βρετανίας, κ.ά. Τις τελευταίες δεκαετίες συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αναμφισβήτητα το Ιάσιο έχει ως πόλη μια ατμόσφαιρα που «τραβάει» σαν μαγνήτης σπουδαστές απ’ όλο τον κόσμο. Το Πανεπιστήμιο «Αλέξανδρος Ιοάν Κούζα» με τη σειρά του είναι ένα κλασικό πανεπιστήμιο που ξέρει πώς να διαχειρίζεται τις μελλοντικές προκλήσεις.

Το Ιάσιο είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρουμανίας και θυμίζει «ανοιχτό μουσείο». Βρέθηκε στο σταυροδρόμι για ποικίλα επιστημονικά και φιλολογικά ρεύματα και ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί την οικονομική και πνευματική μητρόπολη της Μολδαβίας. Είναι η γενέθλια πόλη πολλών ποιητών, πεζογράφων, μουσικών και γενικά καλλιτεχνών. Γνωστή για τις εκκλησίες της, τον Βοτανικό κήπο, που διαθέτει 20.000 είδη φυτών και λουλουδιών, τα δάση και τα εκλεκτά κρασιά της. Η πόλη, έχοντας συνείδηση της πρόσφατης και παλαιότερης ιστορίας της, είναι γεμάτη από σημαντικά μνημεία, που θυμίζουν το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της. Έλληνας ηγεμόνας της Μολδαβίας υπήρξε ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης, πατέρας του ηγέτη της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στο Ιάσιο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την Ελληνική Επανάσταση στις 22 Φεβρουαρίου 1821. Ο επαναστατικός στρατός προσπάθησε να δώσει παμβαλκανικό χαρακτήρα στην επανάσταση.

Ο πληθυσμός του Ιασίου είναι περίπου 300.000 κάτοικοι, ενώ όλης της Ρουμανίας υπολογίζεται στους

23.000.000 κατοίκους. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι φυσικά Ρουμάνοι. Πολύ μικρά είναι τα ποσοστά των Τσιγγάνων, των Ρώσων και άλλων. Οι περισσότεροι είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι και λίγοι από αυτούς καθολικοί. Στο Ιάσιο μπορεί κανείς να απολαύσει περιπάτους ανάμεσα σε σύγχρονα μεγάλα συγκροτήματα αλλά και παλιά, γραφικά κτίρια και εκκλησίες.

Το Ιάσιο διαθέτει αεροδρόμιο με πολλές πτήσεις την ημέρα και σύνδεση με πολλές πόλεις της Ευρώπης. Στο Ιάσιο υπάρχουν πολλά εμπορικά κέντρα. Το Palas Mall είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλές Ελληνικές Τράπεζες και πολυκαταστήματα, όπως το Praktiker.