Πανεπιστημιακές σχολές στη Ρουμανία

Το »Alexandru Ioan Cuza» University of Iasi, Πανεπιστήμιο του Ιασίου, με περίπου εγγεγραμμένους 13.000 προπτυχιακούς φοιτητές και 1593 υποψήφιους διδάκτορες, παρέχει μια από τις πληρέστερες μορφές κλασικής εκπαίδευσης στη Ρουμανία

Επί του παρόντος, το Πανεπιστήμιο απασχολεί περίπου 900 άτομα ακαδημαϊκό προσωπικό και περίπου 800 άτομα διοικητικό προσωπικό. Σχεδόν όλες οι σχολές προσφέρουν Master και Ph.D. βαθμούς. Οι σχολές αυτές είναι Βιολογίας, Χημείας, Επιστήμης Υπολογιστών, Οικονομικών, Γεωγραφίας – Γεωλογίας, Ιστορίας, Δίκαιου, Μαθηματικών, Ορθόδοξης Θεολογίας, Ψυχολογίας και Επιστημών της Αγωγής, Φιλοσοφίας, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και τέλος Φυσικής. Οι εκπαιδευτικοί επί όλων των θεμάτων, δικηγόροι, οικονομολόγοι, ειδικοί της επιστήμης των υπολογιστών, γεωλόγοι μηχανικοί, οικολόγοι, και οι ιερείς, είναι σε θέση να εξασφαλίσουν εξειδίκευση σε περισσότερους από 50 τομείς. Σε όλες τις προαναφερθέντες σχολές η πλήρης φοίτηση διαρκει 3 έτη (Μπατσελορ).

Το σημερινό κτίριο του Πανεπιστημίου, που δεσπόζει στην περιοχή του λόφου Κοπόου (Copou), τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία το 1897, και από τότε έχει προστεθεί μία νέα πτέρυγα καθώς και διάφορα επιπλέον κτίρια.Επί του παρόντος το Πανεπιστήμιο διαθέτει 9 κτίρια με 11 εξειδικευμένες βιβλιοθήκες και 15 αίθουσες μελέτης.

Φοιτητικές Εγκαταστάσεις

  • Βιβλιοθήκες

Η » Mihai Eminescu » Central University Library (γενικά αναφέρεται ως BCU) βρίσκεται επίσης στον λόφο Κοπόου (Copou), πολύ κοντά στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου. Έχει μια συλλογή από περίπου 2,2 εκατομμύρια τόμους. Η BCU και τα 11 παραρτήματά της έχουν 26 αίθουσες ανάγνωσης που προορίζονται για μελέτη, με συνολική χωρητικότητα περίπου 1.200 θέσεων.

  • Κέντρα Υπολογιστών

Σε σχεδόν όλα τα κτίρια του πανεπιστημίου, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι ελεύθερα διαθέσιμοι για τους φοιτητές. Οι φοιτητές πρέπει να αποκτήσουν έναν αριθμό λογαριασμού που τους δίνει πρώτα πρόσβαση στο δίκτυο υπολογιστών, στο e-mail και στο Internet. Αυτοί οι αριθμοί λογαριασμού μπορεί να ζητηθούν από το Τμήμα Δεδομένων και Επικοινωνίας.

  • Αθλητικές εγκαταστάσεις

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει ένα αθλητικό κέντρο (βόλεϊ, ενόργανη γυμναστική, μπάσκετ, χάντμπολ, γυμναστική), υπαίθριες αθλητικές παιδικές χαρές (χάντμπολ, μπάσκετ και ποδόσφαιρο) και υπάρχουν πολλές δυνατότητες στην πόλη για αθλητικές δραστηριότητες (πισίνες, σάουνα, μασάζ, κλπ.).

  • Κοινωνική Ζωή

Η Φοιτητική λέσχη, οργανώνει συνέδρια, εκθέσεις, συμπόσια, λογοτεχνικές και μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις από τους φοιτητές, συναντήσεις με καλλιτέχνες, επιστήμονες, κλπ. Οι φοιτητές έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα διάφορα προγράμματα που διοργανώνονται από τα γαλλικά και τα γερμανικά Πολιτιστικά Κέντρα που είναι και οι δύο πολύ κοντά στο Πανεπιστήμιο.

Λίγα λόγια για το Ιάσιο

IasiΗ προέλευση της ονομασίας της πόλης παραμένει σκοτεινή. Η παράδοση αναφέρει ότι προέρχεται από έναν βουκόλο ή μυλωνά με το όνομα Ιάσου. Η πόλη του Ιασίου είναι χτισμένη δεξιά και αριστερά στις όχθες ενός παραπόταμου του Προύθου, του Μπάχλουι. Το φυσικό τοπίο διαμορφώνουν εφτά λόφοι. Κατά την παράδοση οι λόφοι του Ιάσιου θυμίζουν τους 7 λόφους της Ρώμης. Στη νότια πλευρά, σε δύο από αυτούς τους λόφους, δύο μοναστήρια, του Γαλατά και της Τσετατζούϊα, δίνουν μια μεγαλοπρεπή νότα στην περιοχή.

Το Πανεπιστήμιο «Αλέξανδρος Ίοαν Κούζα» (AlexandruIoanCuzauniversity) ιδρύθηκε το 1860 από τον ομώνυμο ηγεμόνα και τον σύμβουλό του Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου. Ο τελευταίος υπήρξε διάσημος πολιτικός, πολυμαθής Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, παλιός υπουργός της λαϊκής Παιδείας, ελευθερωτής των χωρικών και το δεξί χέρι του Κούζα. Ο μοντέρνος κόσμος προσήλθε στο Πανεπιστήμιο προκειμένου να ανακαλύψει μια μεγάλη πνευματική κληρονομιά, που μόλις άρχιζε να επανεκτιμάται. Με την πείρα και τη γνώση του το Πανεπιστήμιο μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο διεθνή θεσμό, γνωστό όχι μόνο για την εξαιρετική ποιότητα των σπουδών που προσφέρει, αλλά και για τις ποικίλες συμφωνίες συνεργασίας με διάσημα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια της Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Μ. Βρετανίας, κ.ά. Τις τελευταίες δεκαετίες συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αναμφισβήτητα το Ιάσιο έχει ως πόλη μια ατμόσφαιρα που «τραβάει» σαν μαγνήτης σπουδαστές απ’ όλο τον κόσμο. Το Πανεπιστήμιο «Αλέξανδρος Ιοάν Κούζα» με τη σειρά του είναι ένα κλασικό πανεπιστήμιο που ξέρει πώς να διαχειρίζεται τις μελλοντικές προκλήσεις.

Το Ιάσιο είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρουμανίας και θυμίζει «ανοιχτό μουσείο». Βρέθηκε στο σταυροδρόμι για ποικίλα επιστημονικά και φιλολογικά ρεύματα και ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί την οικονομική και πνευματική μητρόπολη της Μολδαβίας. Είναι η γενέθλια πόλη πολλών ποιητών, πεζογράφων, μουσικών και γενικά καλλιτεχνών. Γνωστή για τις εκκλησίες της, τον Βοτανικό κήπο, που διαθέτει 20.000 είδη φυτών και λουλουδιών, τα δάση και τα εκλεκτά κρασιά της. Η πόλη, έχοντας συνείδηση της πρόσφατης και παλαιότερης ιστορίας της, είναι γεμάτη από σημαντικά μνημεία, που θυμίζουν το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της. Έλληνας ηγεμόνας της Μολδαβίας υπήρξε ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης, πατέρας του ηγέτη της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στο Ιάσιο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την Ελληνική Επανάσταση στις 22 Φεβρουαρίου 1821. Ο επαναστατικός στρατός προσπάθησε να δώσει παμβαλκανικό χαρακτήρα στην επανάσταση.

Ο πληθυσμός του Ιασίου είναι περίπου 300.000 κάτοικοι, ενώ όλης της Ρουμανίας υπολογίζεται στους

23.000.000 κατοίκους. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι φυσικά Ρουμάνοι. Πολύ μικρά είναι τα ποσοστά των Τσιγγάνων, των Ρώσων και άλλων. Οι περισσότεροι είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι και λίγοι από αυτούς καθολικοί. Στο Ιάσιο μπορεί κανείς να απολαύσει περιπάτους ανάμεσα σε σύγχρονα μεγάλα συγκροτήματα αλλά και παλιά, γραφικά κτίρια και εκκλησίες.

Το Ιάσιο διαθέτει αεροδρόμιο με πολλές πτήσεις την ημέρα και σύνδεση με πολλές πόλεις της Ευρώπης. Στο Ιάσιο υπάρχουν πολλά εμπορικά κέντρα. Το Palas Mall είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλές Ελληνικές Τράπεζες και πολυκαταστήματα, όπως το Praktiker.