Ιατρική στο Κλουζ

Το πανεπιστήμιο «Ιούλιου Χατσιεγκάνου» στο Κλούζ Ναπόκα («Iuliu Hatieganu» University of Medicine and Pharmacy) προσφέρει σπουδές, Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής.

Το Πανεπιστήμιο «Ιούλιου Χατσιεγκάνου» στο Κλούζ Ναπόκα («Iuliu Hatieganu» University of Medicine and Pharmacy – Cluj Napoca) αποτελεί τη συνέχεια της Ιατρικής και Φαρμακευτικής σχολής του Πανεπιστημίου του Κλούζ Ναπόκα που ιδρύθηκε το 1919. Αποτελείται από 5 σχολές (Ιατρική, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική, Επιστήμες Φροντίδας Υγείας και τέλος, Νοσηλευτική, Μαιευτική και Ιατρικοί Βοηθοί), 2 Πρότυπα Κέντρα και 7 Ερευνητικά Κέντρα. Τα προγράμματα διδασκαλίας πραγματοποιούνται από περισσότερους από 850 καθηγητές που διδάσκουν σε 9.000 ημεδαπούς και αλλοδαπούς φοιτητές. Τέλος, το Πανεπιστήμιο έχει μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες βιβλιοθήκες στη Ρουμανία με 300.000 βιβλία και περιοδικά στη Ρουμανική, Αγγλική και Γαλλική γλώσσα.

Το Κλουζ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας με πληθυσμό 318.000 κατοίκων περίπου. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας σε απόσταση 330 χλμ. από την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, στη συμβολή των Απουσενών Όρων, του Οροπεδίου Σαμς και της πεδιάδας της Τρανσυλβάνιας.

Διαθέτει πλούσια ιστορία, που αρχίζει από τον 2ο αιώνα μ.Χ. και σήμερα θεωρείται ανεπίσημα η πρωτεύουσα της επαρχίας της Τρανσυλβανίας. Αποτελεί σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ρουμανίας.

Σπουδαία αξιοθέατα της πόλης είναι ο ναός του Αρχάγγελου Μιχαήλ (προστάτη της πόλης), που ανεγέρθη στα τέλη του 14ου αιώνα, το «Παλάτι της Δικαιοσύνης», που άρχισε να κτίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 20ου και το έφιππο άγαλμα του MatthiasConvivus, βασιλιά της Ουγγαρίας και της Κροατίας κατά τον 15ο αιώνα. Επίσης, η πόλη διαθέτει μεγάλο αριθμό θεάτρων, γκαλερί και μουσείων.