Φαρμακευτική στο Ιάσιο

Το πανεπιστήμιο GR. T. Popa στο Ιάσιο προσφέρει σπουδές Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής.

GR. T. PopaΤο Ιατρικό και Φαρμακευτικό Πανεπιστήμιο «Gr. T. Popa» στο Ιάσιο είναι ένα από τα παλαιότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Ρουμανία από το 1879 που ιδρύθηκε και φέρει το όνομα του διάσημου νευροενδοκρινολόγου Grigore T. Popa. Το Πανεπιστήμιο αποτελείται από 4 σχολές (Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική και Βιοϊατρική Μηχανική) και 8 Ιατρικά Κολέγια ενώ οι πρακτικές ασκήσεις και κλινικές έρευνες διεξάγονται σε δύο Ιατρικές Κλινικές. Επιπλέον, το Ιατρικό Πανεπιστημιακό Κέντρο απαρτίζεται από 28 εργαστήρια, αμφιθέατρα και μια βιβλίοθήκη με περισσότερα από 470.000 τόμους βιβλίων. Τα προγράμματα διδασκαλίας πραγματοποιούνται από 800 αναγνωρισμένου κύρους καθηγητές ενώ στο πανεπιστήμιο φοιτούν περισσότεροι από 4.000 φοιτητές.

Τρόπος Εισαγωγής: Τεστ στην Αγγλική Γλώσσα (Αγγλόφωνο τμήμα) ή στη Γαλλική Γλώσσα (Γαλλόφωνο τμήμα)

Δίδακτρα: 5.000 € ετησίως (Πληρώνονται σε 3 ισόποσες δόσεις κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους)

Έναρξη μαθημάτων: Αρχές Οκτωβρίου

Στην Ιατρική Σχολή λειτουργούν τρία τμήματα, ένα αγγλόφωνο,ένα γαλλόφωνο και ένα

ρουμανόφωνο. Η διάρκεια σπουδών είναι 6 χρόνια και είναι αναγνωρισμένες από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (πρώην Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α.) μετά την είσοδο της Ρουμανίας στην Ε.Ε. το 2007. Οι απόφοιτοι λοιπόν μπορούν να πάρουν άμεσα άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

H Οδοντιατρική Σχολή δημιουργήθηκε το 1945 σαν τμήμα της Ιατρικής Σχολής .

Στην Οδοντιατρική Σχολή λειτουργούν τρία τμήματα, ένα αγγλόφωνο,ένα γαλλόφωνο και ένα ρουμανόφωνο. GR. T. PopaΗ διάρκεια σπουδών είναι 6 χρόνια και είναι αναγνωρισμένες από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (πρώην Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α.) μετά την είσοδο της Ρουμανίας στην Ε.Ε. το 2007. Οι απόφοιτοι λοιπόν μπορούν να πάρουν άμεσα άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Επίσης, οι απόφοιτοι της σχολής έχουν το πλεονέκτημα – εφ’ όσον επιθυμούν – απόκτησης ειδικότητας στο ίδιο πανεπιστήμιο, επιλέγοντας μία από αυτές που προσφέρει το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Στην Φαρμακευτική Σχολή λειτουργούν δύο τμήματα, ένα αγγλόφωνο και ένα ρουμανόφωνο. Η διάρκεια σπουδών είναι 6 χρόνια και είναι αναγνωρισμένες από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (πρώην Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α.) μετά την είσοδο της Ρουμανίας στην Ε.Ε. το 2007. Οι απόφοιτοι λοιπόν μπορούν να πάρουν άμεσα άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Το ακαδημαϊκό έτος ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και το κάθε έτος χωρίζεται σε δύο 2 εξάμηνα (το χειμερινό και το εαρινό), με εξετάσεις προόδου στο τέλος κάθε εξαμήνου, Ιανουάριο και Ιούνιο αντίστοιχα

Λίγα λόγια για το Ιάσιο

IasiΗ προέλευση της ονομασίας της πόλης παραμένει σκοτεινή. Η παράδοση αναφέρει ότι προέρχεται από έναν βουκόλο ή μυλωνά με το όνομα Ιάσου. Η πόλη του Ιασίου είναι χτισμένη δεξιά και αριστερά στις όχθες ενός παραπόταμου του Προύθου, του Μπάχλουι. Το φυσικό τοπίο διαμορφώνουν εφτά λόφοι. Κατά την παράδοση οι λόφοι του Ιάσιου θυμίζουν τους 7 λόφους της Ρώμης. Στη νότια πλευρά, σε δύο από αυτούς τους λόφους, δύο μοναστήρια, του Γαλατά και της Τσετατζούϊα, δίνουν μια μεγαλοπρεπή νότα στην περιοχή.

Το Πανεπιστήμιο «Αλέξανδρος Ίοαν Κούζα» (AlexandruIoanCuzauniversity) ιδρύθηκε το 1860 από τον ομώνυμο ηγεμόνα και τον σύμβουλό του Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου. Ο τελευταίος υπήρξε διάσημος πολιτικός, πολυμαθής Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, παλιός υπουργός της λαϊκής Παιδείας, ελευθερωτής των χωρικών και το δεξί χέρι του Κούζα. Ο μοντέρνος κόσμος προσήλθε στο Πανεπιστήμιο προκειμένου να ανακαλύψει μια μεγάλη πνευματική κληρονομιά, που μόλις άρχιζε να επανεκτιμάται. Με την πείρα και τη γνώση του το Πανεπιστήμιο μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο διεθνή θεσμό, γνωστό όχι μόνο για την εξαιρετική ποιότητα των σπουδών που προσφέρει, αλλά και για τις ποικίλες συμφωνίες συνεργασίας με διάσημα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια της Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Μ. Βρετανίας, κ.ά. Τις τελευταίες δεκαετίες συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αναμφισβήτητα το Ιάσιο έχει ως πόλη μια ατμόσφαιρα που «τραβάει» σαν μαγνήτης σπουδαστές απ’ όλο τον κόσμο. Το Πανεπιστήμιο «Αλέξανδρος Ιοάν Κούζα» με τη σειρά του είναι ένα κλασικό πανεπιστήμιο που ξέρει πώς να διαχειρίζεται τις μελλοντικές προκλήσεις.

Το Ιάσιο είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρουμανίας και θυμίζει «ανοιχτό μουσείο». Βρέθηκε στο σταυροδρόμι για ποικίλα επιστημονικά και φιλολογικά ρεύματα και ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί την οικονομική και πνευματική μητρόπολη της Μολδαβίας. Είναι η γενέθλια πόλη πολλών ποιητών, πεζογράφων, μουσικών και γενικά καλλιτεχνών. Γνωστή για τις εκκλησίες της, τον Βοτανικό κήπο, που διαθέτει 20.000 είδη φυτών και λουλουδιών, τα δάση και τα εκλεκτά κρασιά της. Η πόλη, έχοντας συνείδηση της πρόσφατης και παλαιότερης ιστορίας της, είναι γεμάτη από σημαντικά μνημεία, που θυμίζουν το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της. Έλληνας ηγεμόνας της Μολδαβίας υπήρξε ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης, πατέρας του ηγέτη της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στο Ιάσιο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την Ελληνική Επανάσταση στις 22 Φεβρουαρίου 1821. Ο επαναστατικός στρατός προσπάθησε να δώσει παμβαλκανικό χαρακτήρα στην επανάσταση.

Ο πληθυσμός του Ιασίου είναι περίπου 300.000 κάτοικοι, ενώ όλης της Ρουμανίας υπολογίζεται στους

23.000.000 κατοίκους. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι φυσικά Ρουμάνοι. Πολύ μικρά είναι τα ποσοστά των Τσιγγάνων, των Ρώσων και άλλων. Οι περισσότεροι είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι και λίγοι από αυτούς καθολικοί. Στο Ιάσιο μπορεί κανείς να απολαύσει περιπάτους ανάμεσα σε σύγχρονα μεγάλα συγκροτήματα αλλά και παλιά, γραφικά κτίρια και εκκλησίες.

Το Ιάσιο διαθέτει αεροδρόμιο με πολλές πτήσεις την ημέρα και σύνδεση με πολλές πόλεις της Ευρώπης. Στο Ιάσιο υπάρχουν πολλά εμπορικά κέντρα. Το Palas Mall είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλές Ελληνικές Τράπεζες και πολυκαταστήματα, όπως το Praktiker.